Oldal kiválasztása

[ad_1]

Évezredek óta ismerjük előnyeit

Bár a diót ma már leginkább sütemények és édességek alapanyagaként használják, jó tudni, hogy a diót már nagyon régóta használják a gyógyászatban. A tudósok szerint Kr. e. 9000-ben – valószínűleg az egykori Perzsia területén – őseink már diót fogyasztottak. Az ókori görögök is ismerték pozitív tulajdonságait, használták sebek gyógyítására, fertőtlenítésére, féreghajtóként. A középkorban teát főztek belőle reuma és idegpanaszok ellen. A dió Magyarországon őshonosnak számít – egyes krónikák szerint honfoglaló őseink is fogyasztották. A diót gyakran használták a népi gyógyászatban, belsőleg vértisztítóként, bél- és gyomorhurut ellen, külsőleg sebkezelésre. A dió sokrétű, sok évszázados múltra visszatekintő felhasználása nem véletlen, hiszen a növény gazdag egészséges zsír-, rost- és fehérjeforrás, de a szív és a csontok állapotát is javítja, emellett segíthet csökkenti a testsúlyt. Kiváló magnézium- és cinkforrás, nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, vasat, foszfort és kalciumot is, de jó eredményeket mutat a friss dió B- és C-vitamin tartalma is.

Jót tesz a szívnek

Tudományos elemzések kimutatták, hogy a dióban található telítetlen zsírsavak csökkentik a káros koleszterin- és trigliceridszintet, ugyanakkor csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek, a szélütés és a szívinfarktus kockázatát. Egy brit egészségügyi folyóiratban megjelent tanulmány szerint a szívkoszorúér-betegség kockázata 37 százalékkal alacsonyabb azoknál, akik hetente többször fogyasztják az olajos gyümölcsöt. A kutatás szerint napi két és fél tucat dió elfogyasztásával biztosíthatjuk a szükséges omega-3 bevitelt, ami amellett, hogy védi az érfalakat, sokat tehet vérnyomásunk fenntartásában is. A dió a koleszterin- és vérnyomásproblémák megelőzése mellett segít megőrizni az érfalak rugalmasságát, így hozzájárul a vérrögképződés megelőzéséhez.

A dió az ősz legsokoldalúbb gyümölcse

Jó az agynak

A dióban található ásványi anyagoknak köszönhetően csökkenti a stresszt és segíti agyunk működését. Az Omega-3 csökkenti az oxidatív stresszt az agyban, de támogatja az agyi jelátvitelt és segíti az idegsejtek fejlődését. A dióban található egyéb fontos tápanyagok, mint az E-vitamin, a folsav és az ellagsav szintén hozzájárulnak a memóriafunkciók megfelelő működéséhez. Emellett a dióban található omega-3 zsírsavak magas aránya fontos szerepet játszik a hangulati zavarok és a depresszió kezelésében.

Segíti a diétát

A legújabb tanulmányok szerint a dió szerotoninszint-növelő hatása révén segít az étvágy visszaszorításában. A benne lévő rostok növelik a teltségérzetet, így kevesebb tápanyagbevitel mellett is hamarabb érezzük jóllakottságunkat. A diétázók hajlamosak tartózkodni a dióféléktől a magas kalóriatartalmuk miatt, pedig a dió nagyon kevés szénhidrátot tartalmaz, így manapság az alacsony szénhidráttartalmú diéták hatékony összetevője lehet. A dió omega-3 zsírsavtartalma amellett, hogy rendben tartja koleszterinszintünket, javítja a szervezet inzulintermelését is, így cukorbetegeknek és rá hajlamosoknak kifejezetten ajánlott.

A dió is szépít

A dió meglehetősen sok E-vitamint is tartalmaz, ami a bőr szépségének fontos pillére, ezért a szépségipar előszeretettel használja. Hatóanyagai miatt leginkább külsőleg használják különféle bőrproblémák esetén, zsírosságának és kiváló bőrnyugtató hatásának köszönhetően a dió segít megvédeni a bőrt a kiszáradástól, de csökkenti a kialakult gyulladásokat is. A dióból készült kozmetikumok sokat segíthetnek a bőrproblémák kezelésében, az egyszerű aknétól kezdve a keléseken, fekélyeken át az ekcéma elleni borogatás esszenciájáig. A dióból készült olajat vagy főzetet gyakran „alapolajként” használják különféle kozmetikai és masszázskészítményekben, a növényből készült fürdő pedig kiválóan alkalmas aranyér, de bőrkiütések, bőrbetegségek esetén is.



[ad_2]

Cikk forrása