Oldal kiválasztása

[ad_1]

A balzsamos sült gyökérzöldségek köménnyel és oregánóval kiváló, egészséges köretként szolgálnak, tele antioxidánsokkal és vitaminokkal. Ez az immunitást erősítő étel gyakorlatilag bármilyen főétel mellé illik.

Balzsames sült gyökérzöldségek nagy rakott edényben aranyszínű szalvétával az oldalán.  Frissen a sütőből, tálalásra készen

Ide figyelj, visszatérünk eredeti gyökereimhez!

Még 2012-ben megosztottam ezt a balzsames sült gyökérzöldség receptet, és úgy döntöttem, hogy frissítésre vár.

Annak ellenére, hogy ez a recept blogírásom legelső évéből származik, azóta is állandó forgalmat tart fenn minden ünnepi szezonban.

És jó okokból!

Először is friss, szezonális zöldségeket használ az egészséges körethez.

Másodszor, a zöldségek sütése varázslatos módon kihozza a zöldségek természetes ízét.

És végül, a gyógynövényes balzsamos ízek ebben az ételben olyan szépen párosulnak a gyökérzöldségekkel.

Egy nagy bónusz? A gyökérzöldségek a táplálkozás terén az erőművek.

gyökérzöldségek egy konyharuha tetején ülve, felaprításra készen.

Mindent egybevetve ez a finom, egészséges köret tökéletes az őszi és téli hónapokban való élvezéshez, amikor a gyökérzöldségek szezonja van.

Azok számára, akik szeretik a tisztább köretet, hogy ellensúlyozzák az ünnepi ételek gazdagságát, ezek a sült gyökérzöldségek remek választás!

Miért olyan menők a gyökérzöldségek?:

A gyökérzöldségek rendkívül magas tápanyagtartalmúak, ez az egyik oka annak, hogy vonzódom hozzájuk.

Például a jam és az édesburgonya magas A- és C-vitamin-tartalommal rendelkezik, és jobb káliumforrás, mint a banán!

A cékla sok vasat, antioxidánsokat, B-vitamint tartalmaz, és védi a májat az oxidatív stressztől.

A gyömbért csodálatos emésztést segítőként tartják számon, segíti az élelmiszerek mozgását az emésztőrendszerben (mozgást), és enyhíti a különböző GI-problémákat, beleértve az émelygést, a puffadást és a székrekedést.

És a lista folytatódik!

Közeli kép balzsamos sült gyökérzöldségekről.

Míg minden gyökérzöldségnek megvan a maga egyedi mikrotápanyag- (és makrotápanyag-) profilja, általában mindegyikük magas egészségügyi előnyökkel jár a kalóriatartalmához képest.

Ebben az értelemben a legtöbb gyökérzöldség szuperélelmiszernek számít.

De egyszerűbben: könnyű nyereménynek tartom őket bizonyos vitaminok beviteléhez, miközben élvezik természetesen édes és krémes ízüket és keményítős állagukat.

Mik azok a gyökérzöldségek?:

Néhány gyakori példa a gyökérzöldségekre, amelyeket a legtöbb élelmiszerboltban talál, a következők.

Sárgarépa, cékla, rutabaga, karalábé, zeller (más néven zellergyökér), fehérrépa, yuca gyökér (más néven manióka), paszternák, édesburgonya, jamgyökér, gyömbér, kava és még sok más!

Beszéljünk meg néhány tippet és trükköt a zöldségek sütéséhez.

Tippek a zöldségek sütéséhez:

  1. Fajta. Különféle ízek kombinálása különféle zöldségekkel (például karfiol, spárga, sárgarépa stb.) javítja a pörkölt zöldségek általános ízprofilját. Ebben az esetben van néhány földes ízünk a rutabaga, az édesburgonya és a sárgarépa édes ízeivel párosítva.
  2. Fűszerek. A szárított gyógynövények és fűszerek, mint például az őrölt kömény, az oregánó, a Cajun fűszerezés, a chilipor, a fokhagymapor és a citrompaprika jól illik a sült zöldségekhez. Segítenek ízárnyalatokat hozni az ételbe. Használja bátran kedvenc fűszereit.
  3. Rakott étel. Vannak, akik tepsiben sütnek, de én szeretem, ha a zöldségeim hangulatosak lesznek. Segítik egymást párolni, és az ízek varázslatos módon összeérnek úgy, hogy a gyökerek belül szépek és puhák, kívül viszont aranyszínű héja van.
  4. Olaj. Mivel a zöldségek alacsony zsírtartalmúak, egy kis zsírt kell hozzáadnod, hogy ne csak ne égjenek le, hanem ízesítsd is. Én avokádóolajat, olívaolajat vagy szőlőmagolajat használok. Az infúziós olajokkal (például citrom-, bazsalikom- vagy jalapeño-infúziós olajokkal) való kísérletezés is remekül működik!
  5. Só. Ha úgy gondolja, hogy a zöldségek durvák, az nem az ő hibájuk. Sózzuk, ha több ízre van szükségünk. Meglepődnél, mennyire más ízűek az ételek egy kis sóval.
  6. Hőfok. A legjobb textúra elérése érdekében 375 vagy magasabb fokon kell pörkölni. Ha túl alacsony hőmérsékleten sütjük, a zöldségek pépesek lehetnek, de a közepén még mindig alulsültek. A magasabb hőmérséklet biztosítja, hogy a belseje alaposan átsül, a külseje pedig kissé ropogóssá válik.
  7. Egy csepp folyadék. Szinte minden alkalommal adok hozzá balzsamecetet (kb. 3 evőkanál), amikor zöldségeket sütök. Gazdag, karamellizált ízt ad nekik. Egy másik lehetőség a zöldségleves vagy csirkealaplé hozzáadása.
  8. Idő. Az egyetlen erőfeszítés, amit a zöldségek sütése igényel, az a darabolás, de eltart egy ideig a sütéshez. A sült zöldségeket szakaszosan is elkészítheti úgy, hogy a zöldségeket előre feldarabolja, és 50 perctől egy óráig szán a sütésre.
  9. Méret. Sokan hatalmas zöldségdarabokat sütnek. Ez jó, de nem az én stílusom. Szeretem a kisebb falatnyi zöldségeket, mert szerintem az íze és az állaga is jobban sikerül.

És ezzel sütjük meg a zöldségeket!

Hogyan készítsünk balzsamos sült zöldségeket:

Melegítse elő a sütőt 400 Fahrenheit-fokra, és vágja fel az összes zöldséget hasonló méretűre.

Tegye át az összes zöldséget a nagy rakott edény.

Nyers gyökérzöldségek egy rakott edényben, apróra vágva és készen sütésre

Adja hozzá a fűszereket, az avokádóolajat, a balzsamecetet és a tiszta juharszirupot.

Balzsamecetet öntünk a rakott edénybe a gyökérzöldségekkel.
Öntsünk olívaolajat a rakott edénybe a zöldségekkel.

Kezével keverje össze az egészet, amíg az összes zöldséget jól bevonja az olaj, a balzsam és a fűszerek. Megjegyzés: Ha úgy tetszik, fakanállal is összekeverhet mindent.

Az összes hozzávaló a sült zöldségekhez egy rakott edényben.

Az előmelegített sütő középső rácsán 50-60 percig sütjük a zöldségeket, félidőben kevergetve.

Tálalja a balzsamos sült gyökérzöldségeket a főételhez, és élvezze!

tepsi sült zöldségekből, frissen a sütőből.

Ezek a balzsamos sült zöldségek másnap még ízletesebbek! Ez nem csak egy nagyszerű köret az ünnepekre, hogy helyet takarítson meg a sütőben, de még néhány nappal az elkészítése után is finomabb lesz.

Emiatt, ha egy nappal vagy legfeljebb 3 nappal előre el tudod készíteni ezt a receptet, akkor nagyon ajánlom!

A maradék sült zöldségeket légmentesen záródó edényben tárolja a hűtőszekrényben, legfeljebb 7 napig.

Szeretné személyre szabni ezt a receptet? Íme néhány nagyszerű lehetőség.

Recept adaptációk:

  • Keverje össze és illessze össze a gyökérválasztást. Cserélje ki bármelyik gyökérrel a céklát, a paszternákot, a zellergyökeret stb.
  • Tegyen bele más (nem gyökérzöldségeket) kiadós zöldségeket, mint például tököt, karfiolt, kaliforniai paprikát, brokkolit stb. Kövesse a Big Batch Roasted Vegetables receptemet is, amely más típusú friss zöldségeket is tartalmaz.
  • Adjunk hozzá 2 evőkanál tiszta juharszirupot, hogy édesebb ellensúlyt kapjunk a csípős, sós körethez.
  • Használja kedvenc szárított gyógynövényeit, például rozmaringot, szárított bazsalikomot vagy petrezselymet.
  • Ha azt szeretné, hogy a zöldségek extra ropogósak legyenek, használjon két nagy tepsit (vagy nagy peremes tepsit) a zöldségek megsütéséhez. Egyenletes rétegben oszlassuk el őket, hogy egyenletesen süljenek el és aranybarnára süljenek. Ez valamivel kevesebb időt (kb. 40-50 percet) igényel, mint egy rakott edény használata.

És ez az! Kiadós, finom köret minden összejövetelre! Keverje fel ételkészítési receptként, hogy egész héten zöldségeket adjon az ételeihez, vagy tálalja különleges alkalmakkor.

Balzsames sült gyökérzöldségek nagy rakott edényben aranyszínű szalvétával az oldalán.  Frissen a sütőből, tálalásra készen

Ha finomabb köreteket keresel, amelyeket nagy adagban készíthetsz el és megoszthatsz, nézd meg ezeket!

Még több egészséges köret:

Élvezze ezeket a balzsamos sült zöldségeket minden étkezésnél!

Hozzávalók

  • 1 rutabaga, meghámozva és 1”-os kockákra vágva

  • 1 karalábé 1”-os kockákra vágva

  • 1 közepes méretű jamgyökér 1”-os kockákra vágva

  • 4 sárgarépa, meghámozva és apróra vágva

  • 1 sárga hagyma, felkockázva

  • 6 gerezd fokhagyma, felaprítva

  • 2 evőkanál friss gyömbér, hámozott és reszelt, opcionális

  • 4 evőkanál avokádó olaj

  • 3 evőkanál balzsamecet

  • 2 evőkanál tiszta juharszirup, opcionális

  • 2 tk őrölt kömény

  • 2 tk szárított oregánó

  • 1 teáskanál tengeri só, ízlés szerint

Utasítás

    1. Melegítse elő a sütőt 400 Fahrenheit-fokra, és vágja fel az összes zöldséget hasonló méretűre.

    2. Tegye át az összes zöldséget egy nagy méretűre 13” x 9” rakott edény.

    Nyers gyökérzöldségek egy rakott edényben, apróra vágva és készen sütésre

    3. Adja hozzá a fűszereket, az avokádóolajat, a balzsamecetet és a tiszta juharszirupot.

    Balzsamecetet öntünk a rakott edénybe a gyökérzöldségekkel.Öntsünk olívaolajat a rakott edénybe a zöldségekkel.

    4. Kezével keverje össze az egészet, amíg az összes zöldséget jól bevonja az olaj, a balzsam és a fűszerek. Megjegyzés: Ha úgy tetszik, fakanállal is összekeverhet mindent.

    Az összes hozzávaló a sült zöldségekhez egy rakott edényben.

    5. Az előmelegített sütő középső rácsán 50-60 percig sütjük a zöldségeket, félidőben kevergetve.

    tepsi sült zöldségekből, frissen a sütőből.

    6. Tálalja a balzsames sült gyökérzöldségeket a főételhez, és élvezze!

Megjegyzések

A maradék sült zöldségeket légmentesen záródó edényben tárolja a hűtőszekrényben, legfeljebb 7 napig.

Táplálkozási információk

Hozam 12

Adag 1 (12-ből)

Mennyiség adagonként

Kalória 91Összes zsíradék 5gTelítetlen zsír 0gSzénhidrát 16gNettó szénhidrát 12gRost 4gCukor 7gFehérje 1g

Ez a bejegyzés társult linkeket tartalmaz, ami azt jelenti, hogy kis jutalékot fizetek a megvásárolt termékek után, további költségek nélkül.