Oldal kiválasztása


A D-vitamin a csontképződés és a csontanyagcsere egyik alapköveként vált ismertté, de mára világossá vált, hogy a D-vitamin a szervezet immunfolyamataiban is szerepet játszik. A D-vitamin jótékony hatása nemcsak a csontritkulásban, hanem a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és a reumás gyulladások, valamint a daganatok megelőzésében is jelentős. Tanulmányok azt is bizonyítják, hogy a megfelelő D-vitamin szinttel rendelkező embereknél sokkal kisebb az influenza és más légúti megbetegedések előfordulása. Érdemes tehát odafigyelni szervezetünk D-vitamin szintjére, és szükség esetén pótolni a hiányzó mennyiséget.

Hogyan juthatunk megfelelő mennyiségű D-vitaminhoz?

A D-vitamin legjobb forrása természetesen a napfény. Nyáron 15-20 percnyi napon is elég, és máris biztosítottuk szervezetünk számára a szükséges mennyiséget. A téli hónapokban a hiányzó D-vitamin mennyiséget okosan megválogatott élelmiszerek és mesterséges vitaminok formájában kell pótolnunk. Kiváló D-vitaminforrás a lazac, a tonhal, a makréla, a gomba, a tojás és a D-vitaminban dúsított élelmiszerek, például a tej (nem csak a tehéntej, hanem a szója-, mandula- vagy kókusztej is. Télen azonban még ezek az erőforrások sem tudják maradéktalanul kielégíteni az igényeket). a szervezettől.

Mennyi D-vitaminra van szükségünk?

A D-vitamin szükséglet sok mindentől függ: életkortól, életkörülményektől, éghajlati viszonyoktól és étrendtől függően nemcsak csecsemő-, gyermek- és időskorban szükséges a D-vitamin pótlása, hanem minden életszakaszban. Hazai szakértők szerint egészséges felnőtteknek napi 2000 Nemzetközi Egység. Ezt a mennyiséget ősztől tavaszig javasoljuk étrend-kiegészítő formájában fogyasztani. A biztonságos határról is ismertek adatok: felnőtteknél napi 4000 NE az a mennyiség, ami biztosan nem okoz gondot a szervezetben. Ezt a mennyiséget nagyon nehéz természetes úton pótolni, mivel 100 gramm párolt lazac 360 egység, 100 gramm makréla 345, 100 gramm angolna 200, 100 gramm olajos tonhal 235 és 50 gramm olajos szardínia 250 egység vitamint tartalmaz. D. Egy átlagos tojásban 20 egység, 100 gramm marhamájban 15 egység, egy nagy kanál (15 ml) csukamájolajban 1360 egység van.

Mesterséges csere

Ha nem süt a nap, és ételeink, italaink nem tartalmaznak elegendő D-vitamint, szedhetünk különféle táplálék-kiegészítőket, például hal- vagy csukamájolaj-koncentrátumot tartalmazó kapszulákat. Vannak, akik UV-lámpával vagy szoláriummal próbálják pótolni a hiányzó D-vitamin mennyiséget, de a szakemberek szerint ez nem jelent megoldást, és veszélyes is lehet. A legfrissebb mérés szerint a felnőtt magyar lakosság 95 százaléka D-vitamin-hiányos, ezért fontos odafigyelni erre a korábban elhanyagolt tényezőre. Mivel azonban a D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, felhalmozódik a szervezetben, ezért súlyos mellékhatásai lehetnek, amelyek akár veseelégtelenséghez is vezethetnek. Ezért, mielőtt elkezdené a mesterséges D-vitamin fogyasztását, mindenképpen konzultáljon orvosával, aki szükség esetén akár a megfelelő táplálék-kiegészítőt is felírhatja.





Cikk forrása