Oldal kiválasztása


Ez a fűszerezett, vegán édesburgonyás lencseleves 40 perc alatt elkészíthető, így egészséges egytálétel.

Erről a Levesről

Val vel egyszerű összetevők és a fűszerek és a természetes édesség tökéletes egyensúlyaez az édesburgonyás vöröslencse leves ízeket szállít miközben gyorsan és egyszerűen elkészíthető.

Ez a gyönyörű, krémes leves elviszi kevesebb mint 40 perc az elkészítése és jól használható köretként, előételként vagy növényi alapú főként.

Jól párosítható vele sült zöldségek, zöld saláták, szendvicsek, pakolások vagy olyan főételeket, mint ez a csicseriborsó cipó vagy zöldséges pogácsa.

A leves is jól tárolható, így nyugodtan készítsd el előleget az étkezés előkészítéséhez vagy a fagyasztós étkezéshez.

Akárhogy is lesz szeresd ezt az egészséges vegán levest egész évben, és különösen a hideg téli hónapokban!

Gyors kiemelések

  • Fűszerezett, finoman édes ízű.
  • Vegetáriánus, vegán (tejmentes) és gluténmentes.
  • Nagyszerű étkezés előkészítése.
  • Forrása rost és fehérje.
  • Kamrakapcsokkal készült.
  • Könnyen beépíthető 40 perc.
  • Fagyasztóbarát.

Összetevők megjegyzései

Hozzávalók édesburgonyás lencseleves készítéséhez.  Minden összetevő szöveggel van megjelölve.
  • Olaj: Bármilyen semleges étolajat használhatsz, amit kedvelsz, mint pl olivaolaj vagy avokádó olaj. A kókuszolaj is bevált. Olajmentes recepthez használjon olaj helyett kevés vizet vagy húslevest.
  • Hagyma: Használhat fehér hagymát vagy sárgahagymát.
  • Fokhagyma: Íznek a friss fokhagyma a legjobb.
  • Gyömbér: Friss gyömbér a legjobb ízesítésére, de szükség esetén helyettesítheti 1 teáskanál őrölt gyömbért.
  • Paradicsom szósz: A vastag cucc egy kis dobozban. Ha új konzervdobozt nyit ki, és van benne többlet, fagyassza le egy jégkocka tálcában, majd tegye át egy zacskóba vagy tartályba, hogy mindig kéznél legyen!
  • Fűszerkeverék: A recept curryport kér, kömény, koriander, kurkuma és választható cayenne. Próbálja meg mindegyiket használni a legjobb íz érdekében, de ha hiányzik a koriander, az rendben van.
  • Édesburgonya: Körülbelül 3 kis édesburgonya vagy 4 csésze apróra vágva lesz szüksége. Az összeget nem kell pontosítani. Meghámoztam, de a hámozás nem kötelező.
  • Kókusztej: Használhat könnyű vagy teljes zsírtartalmú kókusztejet. Használjon fényt a zsír és a kalória csökkentésére a receptben, különben a teljes zsírtartalmú kókusztej gyönyörű krémességet biztosít.
  • Készlet: Bármilyen bolti vagy házi készítésű húsleves vagy alapanyag működik. Ha nincs kéznél a víz, akkor lehet, hogy csak egy kis sóval kell ízesíteni.
  • Mész: Világosít és kiegyensúlyoz!

Lépésről lépésre Útmutató

Főzzük meg az aromákat

Adja hozzá a választott olajat egy nagy fazékba, és melegítse közepes lángon (vagy használjon vizet vagy húslevest az olajmentes főzéshez).

Adjuk hozzá a hagymát és a sárgarépát, és főzzük néhány percig, majd adjuk hozzá a fokhagymát és a gyömbért, és főzzük még néhány percig, gyakran kevergetve.

Apróra vágott hagymát, fokhagymát, gyömbért és sárgarépát főzünk egy nagy fazékban, fakanállal.

Pirítsuk meg a fűszereket

Add hozzá a paradicsom szósz és az összes fűszert, és állandó keverés mellett 1 percig főzzük.

Apróra vágott hagymát és sárgarépát fűszerkeverékben főzzük egy nagy fazékban, fakanállal.

Főzze meg a levest

Adjuk hozzá a kókusztejet, a húslevest, a vizet, az édesburgonyát, a vöröslencsét és egy csipet sót.

Forraljuk fel a keveréket, majd főzzük 20-25 percig, amíg a lencse és az édesburgonya szép és puha nem lesz.

Tejszínes édesburgonya vöröslencse leves főzés egy nagy fazékban.

Keverjük össze a levest

A leves legfeljebb felét óvatosan a turmixgép és simára pürésítjük. Győződjön meg róla, hogy turmixolás közben hagyja távozni a gőzt.

Ha nincs a turmixgépmerítést használhat turmixgép pont a fazékban.

Ha használta a turmixgépöntse vissza a kikevert részt az edénybe, és keverje össze.

Édesburgonyával és vöröslencsével fakanállal fazékban főzött krémleves.

Fűszerezd és tálald

Végül hozzáadjuk a friss lime levét, és ha szükséges, sózzuk, borsozzuk. Tálaljuk egy csipetnyi friss korianderrel, és fogyasszuk el!

Gyors tipp: Ha ropogós csicseriborsót szeretne hozzáadni, mint én, használja a receptben szereplő sült csicseriborsót, és ropogós feltétként élvezze!

Egy tál krémes édesburgonya lencseleves ropogós csicseriborsóval és apróra vágott korianderrel.

Megjegyzések és tippek

  1. Ha zöldet szeretne hozzáadni, keverje össze 3-4 csésze friss spenót a végén, és addig keverjük, amíg megfonnyad.
  2. Ez a recept is jól működik édesburgonya helyett vajtök vagy megteheti a felét és a felét.
  3. Hogy inkább a lencse dahl vagy sűrű lencsepörkölt, csökkentse a húslevest 3 csészére, és hagyja ki az extra vizet. Rizzsel tálaljuk.
  4. A cayenne bors nem kötelező, de a leves nem lesz túl csípős, ha használjuk, és kellemes egyensúlyt biztosít a gyökérzöldségek és lencse természetes édessége között.
  5. tudsz testreszabhatja az ízprofilt különböző fűszerkeverékek használatával. További jól bevált fűszerek a garam masala, paprika és fahéj.
  6. A ropogós csicseriborsó mellett, egyéb jól működő feltétek pirított pepiták, ropogós lencse, kókusztej vagy kesudiókrém, zöldhagyma, thai bazsalikom vagy morzsolt tempeh.
Tejszínes lencse és édesburgonya leves egy nagy fazékban.

Gyakran Ismételt Kérdések

Használhatok zöldlencsét?

Igen. Vörös lencse helyett használhat zöld vagy barna lencsét. A módszer ugyanaz lesz, de a főzési idő 5-10 perccel hosszabb lesz.

A zöldlencsének még főzve is szilárd az állaga, így a leves egy kicsit más lesz az állaga. Ha megfőtt, eldöntheti, hogy összeturmixol-e a levesből vagy sem.

Azt javaslom, hogy párszor lüktessen egy turmixgépet az edénybe, hogy krémes állagot adjon. 1-2 csészét is turmixgépbe kanalazhatsz, hogy pürésítsd, majd visszaöntheted.

turmixolhatom az egész levest?

Biztos. A teljesen sima leves érdekében óvatosan turmixolja össze az egész levest egy turmixgépben. Lehet, hogy ezt néhány tételben kell megtennie.

Használhatok konzerv lencsét ebben a receptben?

Igen. Konzerv lencse használatához csökkentse a zöldséglevest 2 csészével, és az édesburgonya főzése után keverje hozzá a lencsét. Folytathatja a turmixolást, vagy hagyhatja úgy, ahogy van.

Tejszínes édesburgonyás lencseleves felülnézete ropogós csicseriborsóval és egy csipetnyi apróra vágott friss korianderrel.

Instant Pot utasítások

  1. Adjuk hozzá az olajat, a hagymát és a sárgarépát, és használjuk a pirítás funkciót 3-4 percig.
  2. Adjuk hozzá a fokhagymát és a gyömbért, és pirítsuk még 2-3 percig. Ha elkezd ragadni, adjunk hozzá egy kis vizet.
  3. Adjuk hozzá a paradicsompürét és a fűszereket, és főzzük még 1 percig.
  4. Adjunk hozzá mindent, kivéve a lime levét, zárjuk le és főzzük nagy nyomáson 5 percig.
  5. Hagyja a nyomást természetesen 15 percig engedni, majd engedje el a maradék nyomást, és vegye le a fedelet.
  6. Folytassa a turmixolást, adjon hozzá lime-ot, fűszerezze és élvezze.

Tárolási útmutató

  • Hűtőszekrény: Tárolja lezárt edényben 4-5 napig, és melegítse újra egy edényben a tűzhelyen, vagy külön-külön a mikrohullámú sütőben.
  • Mélyhűtő: Hagyjuk teljesen kihűlni. Tegye át fagyasztható edénybe. Fagyassza le 3-4 hónapig. Szobahőmérsékleten vagy hűtőben felolvasztjuk. Miután többnyire felolvadt, egy edényben a főzőlapon, lassú tűzön melegítsük újra.
  • A leves tárolás után kissé besűrűsödik. Melegítheti úgy, ahogy van, vagy keverjen hozzá egy kevés vizet vagy húslevest, hogy hígítsa.
Egy tál édesburgonyás lencseleves ropogós csicseriborsóval és korianderrel.  A háttérben egy második tál látható.

Kipróbáltad ezt a receptet?

Szeretnék hallani róla! Kattintson ide vélemény írásához és feltétlenül jelöljön meg @runningonrealfood, ha közzéteszi a közösségi médiában.

Nyomtatás

óraóra ikonraevőeszközevőeszköz ikonrazászlózászló ikonramappátmappa ikonrainstagraminstagram ikonrapinterestpinterest ikonraFacebookfacebook ikonranyomtatásnyomtatási ikonranégyzeteknégyzetek ikonraszívszív ikonraszív szilárdszív szilárd ikonra


Leírás

Ennek az édesburgonyás lencselevesnek a legfinomabb krém állaga van, és tökéletes recept, hogy élvezze, amikor a hőmérséklet csökkenni kezd!


  • 1 evőkanál olaj (15 ml)
  • 1 apróra vágott hagyma (100 g/¾ csésze)
  • 1 sárgarépa, hámozott és kockára vágva (110 g/¾ csésze)
  • 3 gerezd fokhagyma, darált
  • 1– hüvelykes darab gyömbér, darálva vagy reszelve
  • 2 evőkanál paradicsom szósz (40 g)
  • 2 tk enyhe curry por
  • 1 tk talaj kömény
  • ½ teáskanál talaj koriander
  • ½ teáskanál őrölt kurkuma
  • ½ tk őrölt cayenne bors, választható (Csökkentse vagy hagyja ki, ha érzékeny a fűszerekre)
  • 4 csésze édesburgonya, vágva ½– hüvelykes kocka (565 g, kb 3 kis édesburgonya)
  • 1 csésze szárított vöröslencse, leöblítve (185 g)
  • 1 400 ml dobozos kókusztej
  • 4 csésze zöldségleves (1000 ml)
  • 12 csésze víz, választható (500 ml)
  • ½ lime, lé
  • só, bors
  • koriander, díszítéshez

  1. Hagyma és sárgarépa főzése: Egy nagy fazékban közepes lángon hevíts fel 1 evőkanál olajat. Amikor az edény felforrósodott, hozzáadjuk a hagymát és a sárgarépát. Sóval és fekete borssal ízesítjük. 4-6 percig főzzük, időnként megkeverve, amíg majdnem megpuhul.
  2. Fokhagyma és gyömbér hozzáadása: Adjuk hozzá a fokhagymát és a gyömbért, és főzzük további 1 percig folyamatos keverés közben, amíg illatos lesz.
  3. Fűszerek hozzáadása: Adjuk hozzá a paradicsompürét, a curryport, a köményt, a koriandert és a kurkumát. Folyamatos kevergetés mellett 1 percig főzzük, hogy a fűszerek megpiruljanak.
  4. Főzőleves: Adjuk hozzá az édesburgonyát, a lencsét, a kókusztejet és a zöldséglevest. Ízesítsük sóval. Forraljuk fel magas lángon, keverjük össze, és kaparjuk ki az összes darabot az edény aljáról. Ha felforrt, csökkentse a hőt közepes-alacsonyra. 20-24 percig főzzük, időnként megkeverve, amíg az édesburgonya és a lencse megpuhul.
  5. turmix leves: Turmixgéppel vagy asztallapos turmixgéppel turmixold össze fél a leves. Ha csak a leves felét turmixolja össze, akkor tökéletes állagot kap. Az összeturmixolt részt visszatesszük az edénybe, és összekeverjük.
  6. Fűszerezés és vastagság beállítása: A vastagság ízlésének megfelelő beállításához keverjen hozzá 1-2 csésze vizet (opcionális). Általában egy teljes 2 csészét használok, de attól függ, milyen vastagon szereti. Vegye figyelembe, hogy tárolás után besűrűsödik, és újramelegítéskor folyadékkal is szabályozható. Hozzákeverjük a lime levét, és ízlés szerint sózzuk.
  7. Tálalás leves: Osszuk el a levest tálak között. A tetejére szórjuk a friss koriandert. Tálaljuk mellé lime szeleteket. Megszórjuk piros chilipehellyel, ha egy kis extra fűszerre vágyunk.

Megjegyzések

Az alacsonyabb zsír- és kalóriatartalom érdekében használjon könnyű kókusztejet a normál helyett.

A maradék levest legfeljebb 5 napig tárolja a hűtőszekrényben. A lefagyasztáshoz teljesen hűtsük le, majd tároljuk 3 hónapig lezárt edényben vagy fagyasztózsákban. Felengedjük szobahőmérsékleten vagy egy éjszakán át a hűtőszekrényben, majd a főzőlapon alacsony lángon melegítsük át, amíg át nem melegszik, vagy melegítsük fel az egyes adagokat a mikrohullámú sütőben.


Táplálás

  • Adag: A recept 1/6-a
  • Kalória: 362
  • Cukor: 7 g
  • Nátrium: 444 mg
  • Zsír: 17 g
  • Szénhidrátok: 46 g
  • Rost: 7 g
  • Fehérje: 11 g

Kulcsszavak: édesburgonya lencseleves